Новини

VIVACOM придобива 100% от капитала на Net1 и ComNet SofiaX

12.02.2021

12.02.2021 г. гр. София VIVACOM ще разшири позициите си на доставчик на фиксиран интернет и телевизия чрез придобиване на 100% от капитала на Net1и ComNetSofia. Като част от United Group, водещ телекомуникационен и медия оператор в Югоизточна Европа, VIVACOM прави поредната крачка за утвърждаване на позицията си на иновативен телеком от ново поколение и лидер в осигуряването на висококачествен достъп до интернет и телевизия. 

 

Сделката е част от стратегията на компанията да предоставя пакетни услуги и да бъде предпочитан доставчик за осигуряването на всички  телекомуникационни нужди на едно домакинство или бизнес. Клиентите  могат да избират между разнообразни варианти за фиксирани услуги в комбинация с мобилни такива – в доказано най-бързата мобилна мрежа в Европа според строгите анализи на Ookla[1] .

 

Net1 е сред водещите локални оператори на територията на град София с 13-годишен опит в предоставянето на интернет и телевизия за домашни потребители, както и в разработването на интегрирани телеком решения за бизнес клиенти, с гарантирани параметри и ниво на техническо обслужване, телефония, IT поддръжка, видеонаблюдение за бизнеса и др.Comnet Sofia е доставчик на интернет и телевизия от ново поколение със собствена оптична мрежа от типа Fiber-to-The-Building (FTTB).

 

Сделката подлежи на одобрение от страна на регулаторните органи, като произнасянето им се очаква през 2021 г.

  


  

Според анализ на Ookla®, основан на данните от Speedtest Intelligence® за вторите шест месеца на 2020г. Търговските марки на Ookla се използват с разрешение.

Търсене на новини
  • Vivacom раздаде стотици награди в томбола по случай своя 15-и рожден ден

    Над 130 000 клиенти участваха в специалната празнична томбола на Vivacom през септември

    15октомври 2024 г., София. Vivacom раздаде 255 страхотни награди на своите клиентив празничната томбола за 15 години Vivacom. 180 късметлии спечелиха атрактивни устройства като Vivacom 5G смартфон, iPhone 15, Samsung Galaxy S24, Honor 200 LITE,50-инчов телевизор Hisense и PlayStation 5. Освен предметните награди, телекомътподари на 75 свои клиенти 24 месечни абонаменти за мобилните планове Unlimited, телевизия EON и оптичния интернет Vivacom Fiber.

     

    „Изключително щастливи сме, че успяхме да отбележим тази специална за нас годишнина заедно с нашите клиенти и да направим изживяването им още по-добро. Специално за тях предложихме страхотни промоционални оферти за нашите мобилни и фиксирани услуги и празнична томбола със стотици награди. В нея участваха над 130 000 клиенти и успяхме да зарадваме 255 от тях с атрактивни подаръци, сред които абонаменти за услуги за цели две години, 5G смартфони, различни смарт аксесоари, телевизори, плейстейшъни и много други“, сподели Любомир Малоселски, директор Продукти и услуги във Vivacom.

     

    През целия септември Vivacom предложи своите неограничени Unlimited планове на половин цена за първите 6 месеца и иновативната ТВ платформа също с 50% отстъпка за първите до 12 месеца. Така телекомът направи своите революционни услуги още по-достъпни за потребителите, които могат да се възползват от страхотно ТВ изживяване и пълна свобода на общуването в най-голямата 5G мрежа в България[1]. Над 130 000 клиенти участваха в празничната томбола на Vivacom, като сключиха нов договор за мобилна или фиксирана услуга или подновиха абонамента си.

     

    През септември Vivacom отбеляза 15 години от създаването на търговската марка. За този период телекомът е инвестирал близо 3 млрд. лева в иновации, технологии, човешки ресурси и българската икономика. Благодарение на тези инвестиции Vivacom осигурява неограничена свобода на общуването за над 2 милиона клиенти, които използват над 5,5 милиона услуги от богатото портфолио на компанията, базирани на най-новите технологии.

     

    Повече информация за победителите в празничната томбола може да откриете тук.

     

    [1] Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 21.05.2024 г. за покритието на операторите по брой населени места и курорти. Повече на vivacom.bg.

    15.10.2024
  • United Group обяви успешното рефинансиране на първостепенни обезпечени облигации с падеж през 2026 г.

    United Group, водещата телекомуникационна и медийна компания в Югоизточна Европа, има удоволствието да обяви успешното рефинансиране на 600 милиона евро първостепенни обезпечени облигации с падеж през 2026 г.

    11 октомври 2024г. United Group, водещата телекомуникационна и медийна компания в Югоизточна Европа, има удоволствието да обяви успешното рефинансиране на 600 милиона евро първостепенни обезпечени облигации с падеж през 2026 г. чрез пласиране на нови 750 милиона евро първостепенни обезпечени облигации.

     

    В допълнение към рефинансирането на горепосочените облигации, средствата от предлагането ще бъдат използвани за изплащането на изтеглени суми по съществуващата револвираща кредитна линия от първи ред.

     

    След това рефинансиране, нетната задлъжнялост на United Group ще остане непроменена.

     

    Новите 7-годишни обезпечени първостепенни облигации ще плащат фиксирана лихва от 6.500% и са с рейтинг B2 от Moody''s и B от S&P.

     

    Янез Живко, вицепрезидент Финанси в United Group, коментира:

     

    „Доволни сме от силното търсене на нашите нови седемгодишни облигации на стойност 750 милиона евро. Тази транзакция е в съответствие с нашата финансова стратегия за проактивно уреждане на задълженията с краткосрочен падеж и изграждане на стабилна дългосрочна финансова структура. Рефинансирането се случва на фона на устойчив ръст на приходите и коригираната EBITDAal от 28% и 25% CAGR съответно за периода 2015-2023 г., дължащ се на комбинация от органично развитие и придобивания. То следва и успешния рунд на рефинансиране от 1,73 млрд. евро през януари 2024 г.

     

    За United Group

     

    United Group е водеща телекомуникационна и медийна група в Югоизточна Европа. С дейност в осем държави и близо 15 000 служители, Групата постига годишен приход от около 3 милиарда евро. В телекомуникационния сектор над 5,35 милиона домакинства и повече от 7,49 милиона мобилни потребители ползват най-голямата FTTH (Fiber to the Home) мрежа в Югоизточна Европа, наред с най-съвременната фиксирана и мобилна свързаност. Под марката United Fiber, Групата консолидира портфолиото си от активи във фиксирана инфраструктура, за да ускори и укрепи инвестициите си в страните в ЕС, създавайки силни синергии и развивайки инвестиционните си възможности до ново равнище. Цялата търговска дейност на едро с инфраструктура на United Group, включително за гласови услуги, данни, мобилни услуги и роуминг, се управлява от United Group International. Вътрешната технологична компания и център за иновации United Cloud е двигател на трансформацията в областта на развлеченията и телекомуникациите в региона с продукти като видео платформата от следващо поколение EON.

     

    Медийната част на Групата, United Media, продуцира и разпространява атрактивно телевизионно съдържание с водещи спортни, новинарски и развлекателни формати, достигайки широка аудитория от 40 милиона души посредством водещите си свободни телевизионни канали, допълнени от силно портфолио от платени канали. С настоящия капацитет да продуцира над 40 000 часа оригинално локално съдържание годишно, United Media управлява 60 телевизионни канала, 40 уеб и доверени новинарски портала, над 10 печатни издания и радиостанции.

     

    За запитвания от медиите:

    Александра Делвенакиотис Вицепрезидент „Публични комуникации“

    United Group

    media@united.group

    11.10.2024
  • Vivacom инвестира в модернизация на мрежата си за излъчване на радиопрограми

    С тази инвестиция телекомът се очаква да намали въглеродния отпечатък от радиомрежата си в страната с близо 30%

    10 октомври 2024 г., София. Vivacom финализира мащабен проект за модернизация на оборудването си за ефирно излъчване на радиопрограми. Проектът е насочен към подмяна на цялата радиопредавателна мрежа за бизнес клиенти в България. Тя се използва за разпространение и на програмите на един от най-дългогодишните клиенти на Vivacom – Българското национално радио. Модернизацията на мрежата ще подобри качеството на радиосигнала за всички слушатели в страната и се очаква да намали енергийните разходи и съответно – въглеродния отпечатък от радиопредавателната мрежа на Vivacom с близо 30%.

     

    В рамките на мащабния проект за над 5 милиона лева, Vivacom подменя всички FM предаватели в страната и така осигурява по-висока ефективност и по-надеждна услуга. Новите FM предаватели са базирани на най-модерните технологии и са дело на водещите световни производители в сектора. Те значително подобряват качеството на радиосигнала и намаляват консумацията на ток.

     

    „С инвестицията в най-ново поколение оборудване за излъчване на радиопрограми ще подобрим качеството на сигнала на Българското национално радио за всички слушатели в страната. Това е втората ни голяма стъпка за модернизация на радиомрежата в последните години, след като подменихме основните FM антенни системи за излъчване на радиопрограми. Така гарантираме високото качество и надеждност на услугите ни, базирани на най-новите технологии“, сподели Владимир Рангелов, директор „Броудкаст услуги“ във Vivacom.

     

    „В основата на радиото е ефирното разпространение. Без него съдържанието ни не би могло да достига до слушателите. Винаги сме разчитали на Vivacom като ключов партньор в преноса и разпространението на програмите на Българското национално радио. Модернизирането на радиомрежата с над 100 нови FM предаватели ще гарантира още по-качествено ефирно приемане на програмите ни в цялата страна“, каза Милен Митев, Генерален директор на БНР.

     

    С мащабната инвестиция Vivacom затвърждава позицията си на лидер на телекомуникационния пазар у нас, който предлага иновативни и модерни решения с високо качество, както за частните, така и за бизнес клиентите.

    10.10.2024
  • Третият рунд на Vivacom GAME ON събра десетки хиляди геймъри пред екраните

    Билетите за големия финал на турнира на 24 ноември вече са в продажба

    8октомври 2024 г., София. Първият геймърски турнир на Vivacom – GAME ON, събра пред екраните десетки хиляди геймъри в трета поредна онлайн битка. Тя се излъчи на живо в 7 канала в социалните мрежи и в 4 стрийминг платформи, като беше гледана повече от 40 000 пъти и генерира над 25 000 коментара и реакции на феновете. На 24 ноември предстои големият финал на турнира, който ще бъде на живо, а билетите за него са налични тук.

     

    В третия рунд към отборите на капитаните – Цветелин Попов – heaveNBUL, и Васил Калинчев – ShadowHex, се присъединиха двамата популярни геймъри и експерти по Fortnite – GNRAK и BurgerMurder заедно с още 500 фена, които се включиха в играта. След оспорвания двубой, отборът на ShadowHex успя да спечели предимство и по този начин да поведе с 2 на 1 победи в общия резултат.

     

    Всички онлайн битки по време на Vivacom GAME ON се провеждат през отличната оптична мрежа на Vivacom, която има най-голямото покритие в България и е отличена за абсолютно най-качествената.[1] Оптичният интернет на Vivacom е предпочитан избор за всеки геймър, защото предоставя постоянна скорост и почти никакво прекъсване по време на игра.

     

    Преди големия финал на Vivacom GAME ON остава една последна онлайн битка на 2 ноември, която ще бъде в платформата Roblox с много изненадващи игри. Важна роля за изхода на всяка GIGA среща от Vivacom GAME ON турнира имат и феновете. Те могат да се включват в игрите или да помагат на любимия си отбор да натрупа важно предимство под формата на GIGA битове чрез гласувания в социалните мрежи на Vivacom.

     

    Големият финал ще бъде специално събитие с публика на живо на 24 ноември в Joy Station в София. Там целите отборина ShadowHex и heaveNBUL, заедно с техните фенове, ще се изправят един срещу друг във финална битка за титлата FIBER CHAMP на България и голямата награда от 15 000 лв. Билетите за финалната надпревара вече са пуснати в продажба и могат да бъдат закупени от тук.

    Повече информация за турнира можете да намерите на vivacom.bg.

     

    [1] Медал за качество в резултат на независимо пазарно проучване на International Certification Association GmbH (ICERTIAS) сред 1200 потребители на интернет услуги в България през януари 2024 г. чрез онлайн въпросник по методология CAWI – DEEPMA (Computer Assisted Web Interviewing – Deep Mind Awareness). Търговските марки на QUDAL и ICERTIAS се използват с разрешение. Повече информация за отличието на vivacom.bg.

    08.10.2024
  • United Group публикува Доклад за устойчиво развитие за 2023 г.

    United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, постигна значителен успех в усилията си за устойчиво развитие през 2023 г.

    4 октомври 2024 г., София United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, постигна значителен успех в усилията си за устойчиво развитие през 2023 г. Компанията публикува своя Доклад за устойчивост за 2023 г., в който се подчертават значителните постижения в областта на екологичното, социалното и корпоративното управление (ESG). Докладът демонстрира ангажимента на United Group към устойчивото развитие и подробно описва постиженията ѝ в насърчаването на положителното въздействие върху околната среда и обществото.

     

    „Напредъкът, който постигнахме през 2023 г., подчертава ангажимента на United Group за изграждане на устойчиво бъдеще. Успехите ни в намаляването на емисиите, използването на енергия от възобновяеми източници и равенството между половете показват, че устойчивостта е в основата на нашата стратегия. Гордеем се с постигнатото и оставаме ангажирани с осигуряването на дългосрочни ползи за всички наши заинтересовани страни“, коментира Мириам Ди Траглиа, изпълнителен директор „Съответствие, риск и устойчивост“ на United Group.

     

    Основен акцент в стремежа на United Group за устойчивост са амбициозните цели за намаляване на емисиите, потвърдени от инициативата Science Based Targets (SBTi). Като част от своя ангажимент за борба с изменението на климата, United Group си поставя за цел нулеви нетни емисии до 2040 г. През 2023 г. бе отбелязан значителен напредък, като компанията постигна 46% намаление на емисиите от обхвата 1 и 2 в сравнение с 2020 г.

     

    През 2023 г. United Group потвърди ангажимента си към енергията от възобновяеми източници, като осигури 40% от общото си потребление на електроенергия от възобновяеми източници, с което допълнително засили ролята си в насърчаването на устойчиви бизнес практики в цялата индустрия. Освен намаляването на емисиите, United Group пое ангажимент да постигне нулеви оперативни отпадъци за депониране до 2030 г. Тази цел е в унисон с фокуса върху принципите на кръговата икономика, инициативите за многократна употреба и рециклиране и премахването на електронните отпадъци. Компанията вече прилага принципите на кръговата икономика чрез въвеждането на Half SIM и eSIM, програмите за предаване на електронни отпадъци от клиентите и за връщане на стари телефони. Забележително е, че през 2023 г. около 40% от инсталираното от компанията оборудване за клиентски помещения (CPE) се състои от реновирани устройства.

     

    През тази година United Group завърши и първата си оценка по Таксономията на ЕС, оценявайки дейността си спрямо рамката на ЕС за устойчиво финансиране, която насърчава устойчивия преход и социално отговорните инвестиции.

     

    Що се отнася до социалните инициативи, през 2023 г. United Group постигна значителни успехи в областта на равенството между половете и многообразието. 52% от ръководните постове в компанията се заемат от жени, което отразява отдадеността на компанията за предоставяне на равни възможности на жените на работното място. Освен това United Group подписа Принципите за овластяване на жените (WEPs) – глобална инициатива, насърчаваща корпоративните мерки за постигане на равенство между половете. Групата завърши и първата си оценка на средната разлика в заплащането на жените и мъжете, подчертавайки подкрепата си за жените през цялата им кариера.

     

    За да подобри уменията на лидерския си екип да ръководи инициативите за устойчивост, през 2023 г. United Group въведе програмата за обучение по ESG „Keep the Future“. Тази програма предоставя на мениджърите умения и знания, необходими за ръководене на дейностите на организацията за постигане на дългосрочните ѝ цели за устойчивост.

    Пълният текст на Доклада за устойчиво развитие за 2023 г. е достъпен ТУК.

     

    За повече информация:

    Бояна Мияйлович

    Изпълнителен директор

    „Връзки с инвеститорите и стратегически анализи“

    United Group

    04.10.2024
  • Vivacom е победител в категорията „Ангажиране на служители“ в престижния конкурс Forbes HR & Employer Branding Awards

    Телекомът спечели 2 престижни награди: победител в категорията „Ангажиране на служители“ и финалист в категорията „Привличане на таланти“

    25 септември 2024, София. Vivacom спечели две награди на престижния конкурс Forbes HR & Employer Branding Awards, който отличава компаниите, които поставят хората в центъра на своето развитие и се открояват с най-добрите практики в управлението на човешките ресурси и изграждането на работодателска марка. Водещият телеком е победител в категорията „Ангажиране на служителите“ и финалист в категорията „Привличане на таланти“. С тези награди компанията затвърждава позицията си на лидер в телекомуникационния сектор в България, който не само внедрява иновации, но и поставя като приоритет хората и тяхното развитие.

     

    „Радвам се, че сме отличени с тези две престижни награди, защото те са отражение на нашето вярване, че хората са най-ценни за организацията. Нашата стратегия за привличане на таланти ни помага да привличаме хора, които имат същите ценности, възприети от компанията, и желание да допринасят за цялостния бизнес успех. Оценяваме доверието и ангажираността на служителите и сме убедени, че предоставянето на кариерно израстване е ключово за тяхната мотивация. Затова провеждаме различни програми за подкрепа на професионалния растеж на нашите екипи,“ заяви Малина Чавдарова, директор „Човешки ресурси“ във Vivacom.

     

    Vivacom е победител в категорията „Ангажиране служители“, защото не спира да инвестира в инициативи за повишаване на удовлетвореността на своите служители, като програмата 3E (Enhancing Employee Experience). Радостина Младенова, мениджър привличане на таланти и бизнес партньори, сподели основните приоритети на програмата и от името на HR екипа взе заслужените отличия на церемонията по награждаване. Програмата 3E стартира през 2023 г. и цели да изгражда активности, с които се грижи за положителното изживяване на служителите през цялото време, в което са част от работните процеси на компанията. Всички инициативи са със засилен фокус върху ангажираността служителите – прилагане на нови онбординг практики, засилване на взаимоотношенията с топ мениджмънта, предоставяне на нови придобивки и интерактивни обучения за професионално и личностното развитие на служителите. Освен това програмата включва инициативи за многообразие и ESG, експертни програми за признание, задържане и развитие, 6 менторски програми, както и вътрешна програма за обучения на нови мениджъри, която бе отличена със сребро в престижните награди за най-добър работодател на България Career Show Awards 2024.

     

    Наградите са признание за успеха на дългосрочната стратегия на Vivacom за развитие на работодателската марка. В категорията „Привличане на таланти“ Vivacom се отличава с успешни и иновативни практики за привличане на хора и интегрирането им в бизнес процесите. Компанията използва разнообразие от канали и платформи, включва служителите в процеса на привличане чрез програми за препоръки, осигурява партньорства със средни и висши учебни заведения, създава и развива разнообразни инициативи за развитие на млади таланти и много други.

    26.09.2024
  • Vivacom откри първата фотоволтаична централа край Стара Загора като част от стратегията си за устойчивост

    Vivacom откри първата си фотоволтаична електроцентрала край с. Могила, Стара Загора, като част от стратегията си до 2027 г. да добива 100% от енергията, която използва, от възобновяеми енергийни източници.

    25 септември 2024 г., София Vivacom откри първата си фотоволтаична електроцентрала край с. Могила, Стара Загора, като част от стратегията си до 2027 г. да добива 100% от енергията, която използва, от възобновяеми енергийни източници. Тя е с мощност 3 MW и ще осигурява зелена енергия за Vivacom, като същевременно ще намали въглеродния отпечатък на компанията.

     

    Фотоволтаичната електроцентрала ще се управлява от United Group Solar. Тя разполага с 4 648 двулицеви соларни панела от най-висок клас и с висока ефективност. Те са проектирани така, че да улавят както пряката слънчева светлина, така и отразената от земната повърхност слънчева радиация, което повишава ефективността на производството на енергия.

     

    „Днес пускаме в експлоатация първата фотоволтаична централа, която представлява важен етап от усилията на Vivacom по пътя към устойчивостта. Този проект не само гарантира, че ще захранваме операциите си със зелена енергия, но и подчертава ангажимента ни да намалим значително въглеродните ни емисии. Това е инвестиция в бъдещето както на нашата компания, така и на страната“, коментира Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

     

    Фотоволтаичната електроцентрала на Vivacom е оборудвана с автоматизирана система за мониторинг в реално време и дистанционно управление, които осигуряват оперативна ефективност и оптимално производство на енергия. Работата на централата ще спести приблизително 2 000 тона въглеродни емисии годишно. Централата има годишен капацитет от приблизително 4 300 MWh, достатъчен за покриване на енергийните нужди на около 1 500 домакинства.

     

    Инвестицията в съоръжението е изцяло финансирана от United Group. Фотоволтаичната централа е първият от няколко проекта, които ще намалят драстично въглеродния отпечатък на Групата и ще стимулират устойчивия растеж в региона.

     

    Vivacom планира да продължи да разширява капацитета на фотоволтаичната централа в бъдеще, включително чрез добавяне на системи за съхранение на енергия. По този начин телекомът ще повиши нейната ефективност и управлението на енергията и ще затвърди непрекъснатия си ангажимент към устойчивото развитие и лидерството си в телекомуникационния сектор.

    25.09.2024
  • Vivacom с две награди на Career Show Awards – за стратегиите за обучение и развитие и привличане на таланти

    Телекомът грабна сребро в категория „Стратегия за обучение и развитие“ и бронз – в „Стратегия за привличане на таланти“

    18 септември 2024 г., София. Vivacom спечели две отличия на престижните награди за най-добър работодател на България – Career Show Awards 2024, с което затвърди своя стратегически подход към професионалното развитие на служителите си. Водещият телеком грабна сребро в категория „Стратегия за обучение и развитие“ с програмата „Ключови мениджърски умения“ и бронз – в „Стратегия за привличане на таланти“.

     

    Програмата „Ключови мениджърски умения“, която се провежда от компанията, е основана на вярването, че хората са най-ценни за организацията и тяхната удовлетвореност е ключова за реализирането на бизнес стратегията на компанията. А със своя проект „Стратегия за привличане на таланти“ Vivacom се стреми да привлича хора, които имат същите ценности, възприети в корпоративната култура на компанията.

     

    Отличията са доказателство, че Vivacom е компания, която поставя служителите в центъра на стратегиите си за развитие. Признанието затвърждава ангажимента ни да осигуряваме възможности за постоянно усъвършенстване и растеж. Също така, подчертава ролята ни на иноватор и нашите усилия не просто да привличаме най-добрите професионалисти, но и да им помагаме да израстват в този динамичен сектор. Гордеем се, че създаваме среда, която насърчава професионалното и личностното развитие на хората, които са в основата на успеха на Vivacom”, каза Малина Чавдарова, HR директор на Vivacom.

     

    Като иноватор в телекомуникационния сектор, Vivacom се затвърди като предпочитан работодател, който привлича едни от най-добрите експерти в сектора. Телекомът инвестира непрестанно в изграждането на устойчива организационна култура, в която служителите могат да развиват уменията си и да реализират своя пълен потенциал. Vivacom осигурява достъп на всички служители до широк спектър от обучителни програми за професионално и личностно развитие.

     

    Career Show Awards са ежегодни награди, които отличават водещи практики в човешките ресурси и работодателската марка. Тази година български и международни компании с над 400 кандидатури се включиха, за да споделят своите успешни практики в надпреварата за престижното отличие.

    18.09.2024
  • Първите два рунда на Vivacom „Game ON“ с близо 180 000 гледания онлайн

    Финалният двубой за голямата награда от 15 000 лева ще бъде през ноември

    17 септември 2024 г., София. Изключителен зрителски интерес предизвикаха първите два рунда от турнира Vivacom „Game ON“. Те бяха гледани онлайн приблизително 180 000 пъти, а общото прекарано време на зрителите в двата стрийма надхвърли 24 000 часа. Гейминг турнирът се провежда през оптичната мрежа на Vivacom, която предоставя гигабитова скорост за стрийминг без забавяне и прекъсвания и игра без компромиси. Благодарение на нея, хиляди геймъри и фенове на онлайн игрите се събраха пред екраните за втория сблъсък между ShadowHex и heaveNBUL.

     

    Във втората онлайн битка се присъединиха двамата известни геймъри – bgmonsterX1 и Em0Bulgaria и повече от 100 участници, избрани от публиката, които помогнаха на своите капитани да определят големия победител. Оспорваната надпревара се излъчи на живо в 9 онлайн канала и в 4 различни платформи – YouTube, Twitch, Kick, TikTok и завърши с победата на отбора на ShadowHex.

     

    Така резултатът между двата тима вече е изравнен и предстои да се разбере кой е по-добър в предстоящата трета GIGA битка от турнира Vivacom „Game ON“. Тя ще бъде на 5 октомври и ще изправи капитаните и техните отбори един срещу друг в една от най-популярните игри – Fortine.

     

    Онлайн битките се излъчват на живо в YouTube канала на Vivacom и в социалните мрежи, през оптичната мрежа на Vivacom, която е най-голямата в България и има отличие за абсолютно най-качествения интернет[1]. Това прави възможно хиляди стриймъри и геймъри да се съберат заедно в първия по рода си гейминг турнир, създаден от геймъри за геймъри.

     

    Ролята на зрителите е изключително важна за изхода на всеки рунд. Те могат да спечелят предимство под формата на GIGA битове за своите фаворити като участват в междинни предизвикателства и гласуват в социалните мрежи на Vivacom.

     

    Големият финал на турнира Vivacom „Game ON“ ще се бъде на специално събитие през ноември, когато целите отбори на ShadowHex и heaveNBUL, заедно с техните фенове, ще се изправят един срещу друг във финален двубой за наградния фонд от 15 000 лева. 

    17.09.2024
  • United Cloud спечели престижната награда „AI решение на годината“ на Европейските награди за иновации за стрийминг медии

    Развойният център United Cloud, който предлага иновации в областта на услугите и е част от United Group, спечели Европейската награда за иновации за стрийминг медии за 2024 г. в категория „AI решение на годината“.

    9 септември 2024 г., София Развойният център United Cloud, който предлага иновации в областта на услугите и е част от United Group, спечели Европейската награда за иновации за стрийминг медии за 2024 г. в категория „AI решение на годината“.

     

    Leon, платформата за машинно обучение от United Cloud, беше избрана за най-иновативното AI решение. Интегрирано с платформата за борба с пиратството на United Cloud (Gladiator), решението използва усъвършенствана архитектура на невронни мрежи, за да анализира и автоматично да открива платформите на телевизионните канали и техните лога, като генерира доклади за пиратските потоци. Технологията е със степен на точност, надхвърляща 99%, и възможност за обработка на 13 000 пиратски канала в рамките на 24 часа. Тя предоставя на доставчиците на услуги възможност да се борят с пиратството и да защитават приходите си. По този начин отговаря на сложните предизвикателства на сигурността на мултимедийното съдържание и изискванията за защита на съдържанието от страна на доставчиците на медийни услуги.

     

    „Тази престижна награда подчертава водещата роля на United Cloud в областта на иновациите в европейската стрийминг индустрия и ангажимента ни да развиваме технологиите за изкуствен интелект“, заяви Сърджан Джурджевич, главен изпълнителен директор на United Cloud. „Това признание е чест за нас и ще продължим да работим усърдно, за да предоставяме решения от следващо поколение на нашите клиенти и крайни потребители, като AI е ключов фактор в плана ни за иновации“, допълва той.

     

    Отличената технология е внедрена в мрежите за доставяне на съдържание (CDN) на осем телекомуникационни оператора в Югоизточна Европа, които покриват всички телекомуникационни пазари на United Group, с население от 40 милиона души.

     

    Leon и AI също така са в основата на друга функция, насочена към крайните потребители, за телевизионната платформа на United Cloud - EON TV.  Функцията „Пропускане на интрото“ подобрява преживяването при гледане на сериали, като позволява на абонатите да пропускат повтарящите се интро сцени без човешка намеса.

     

    Leon е унифицирана платформа за управление и сигурно съхранение на machine learning моделите на United Cloud и на външни модели. Тя добавя нови ML модели като услуги и ги интегрира с различни платформи, което позволява лесно внедряване на решения, базирани на изкуствен интелект.

     

    United Cloud и другите му технологични решения за стрийминг бяха сред първите топ три в още две категории. Спортните приложения на компанията (SportsZone) са класирани на второ място в категорията „Доставка и разпространение на съдържание“, а системата за дистанционно управление за телекомуникационни оператори (Octopus) беше избрана за финалист в категорията „Платформа за качество на услугата/качество на изживяването“.

     

    По време на тазгодишното 16-о издание на наградите повече от 1 200 гласуващи дадоха над 9 000 гласа за решения, номинирани в 12 категории, които представят разнообразната гама от продукти и услуги в европейската стрийминг индустрия.

     

    За повече информация посетете уебсайта на United Cloud.

     

    За United Cloud

     

    United Cloud, част от United Group, е център за научноизследователска и развойна дейност, предоставящ цялостни решения в телекомуникационната и медийната индустрия на осем регионални пазара с население от 40 милиона души. Създаден през 2016 г., със седалища в Любляна и Белград, United Cloud се състои от шест иновационни центъра и има 350 служители, предимно технически и продуктови специалисти.

     

    Като част от United Group, United Cloud отговаря за иновациите в услугите в целия регион на Групата, предоставяйки унифицирани платформи, услуги и потребителско изживяване за своите телекомуникационни и медийни бизнеси.

     

    Компанията отговаря за всички етапи на разработване на продуктите - от първоначалното проучване до интеграцията и поддръжката. Портфолиото на United Cloud включва 14 патентовани решения, които покриват целия спектър от нужди на индустрията, задвижвани от усъвършенствани технологии за изкуствен интелект и данни.

     

    За Европейските награди за иновации за стрийминг медии

     

    Европейските награди за иновации за стрийминг медии се организират ежегодно от списание Streaming Media и позволяват на читателите да гласуват за любимите си технологични решения за стрийминг.

    Те отличават един победител и двама подгласници във всяка категория от компаниите със седалище в Европа и Обединеното кралство, които обслужват пазара на стрийминг медии.

    09.09.2024
  • 15 години Vivacom: Стотици награди и атрактивни промоции за всички клиенти

    С 50% отстъпка за Unlimited планове и EON пакети и с над 250 награди в празнична томбола Vivacom отбелязва 15-ата си годишнина заедно с всички свои клиенти.

    3 септември 2024 г., София С 50% отстъпка за Unlimited планове и EON пакети ис над 250 награди в празнична томбола Vivacom отбелязва 15-ата си годишнина заедно с всички свои клиенти. От 2 до 30 септември всеки, който сключи нов договор за мобилни или фиксирани услуги на телекома или поднови абонамента си, автоматично участва в томбола[1] със супер подаръци. Сред тях са разнообразие от 5G смартфони, смарт аксесоари, телевизори, таблети, PlayStation 5 и безплатни абонаменти за услуги. Специално за годишнината Vivacom предлага новите неограничени планове Unlimited с 50% отстъпка за първите 6 месеца и революционната ТВ платформа EON с 50% отстъпка за първите до 12 месеца при сключване на 24-месечен договор.

     

    „15 години инвестираме в иновации, за да предложим на нашите клиенти най-добрите продукти и услуги, базирани на най-новите технологии. Изградихме най-голямата 5G мрежа в България[2] и първата 10-гигабитова оптична мрежа, предложихме първите Unlimited планове и преобърнахме представата за TВ изживяването с нашата интерактивна платформа EON. Благодарение на нашите клиенти не спираме да растем и вече сме семейство с милиони абонати на мобилни и фиксирани услуги. Затова празнуваме годишнината заедно с тях - със страхотни промоции и атрактивни награди за всички, които избират да общуват неограничено с Vivacom.“, сподели главният изпълнителен директор на компанията Николай Андреев.

     

    В празничната томбола потребителите могат да спечелят атрактивни устройства като Vivacom 5G смартфон, iPhone 15, Samsung Galaxy S24, Honor 200 LITE, както и 50-инчов телевизор Hisense и  PlayStation 5. В томболата са включени и 75 безплатни абонамента за Vivacom услуги за 24 месеца като Unlimited, EON и други. Печелившите потребители ще бъдат обявени на 11 октомври.

     

    Повече информация за празничната томбола може да видите ТУК.

    03.09.2024
  • Ученици създават екологични проекти с помощта на изкуствен интелект

    Сдружение „Център за творческо обучение“ ще проведе образователен лагер „ИИ за екологична устойчивост“ в Бургас на 11 и 12 октомври.

    30август 2024 г., София.Сдружение „Център за творческо обучение“ ще проведе образователен лагер „ИИ за екологична устойчивост“ в Бургас на 11 и 12 октомври. Лагерът ще събере 40 ученици на възраст от 13 до 18 години и техните преподаватели от 10 бургаски училища. Целта е да се насърчи дигиталната грамотност и интереса към екологията сред младите хора. Участниците ще имат възможност да се запознаят с начина, по който технологиите и изкуственият интелект могат да бъдат използвани за опазване на околната среда и решаване на съвременни екологични проблеми. Сдружението е един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

     

    Програмата на лагера ще включва разнообразни презентации и практически задачи, които ще демонстрират как AI може да служи като инструмент за устойчиви решения и създаване на положителна промяна. Преподавателите ще влязат в ролята на ментори и заедно с учениците ще участват в интерактивни уроци по програмиране, етика в AI, обработка на текст и работа с AI инструменти като Gemini и ChatGPT. Това не е единствената инициатива, свързана с изкуствен интелект, която Vivacom подкрепя. Само преди две седмици приключи първата Международна олимпиада по AI, на която телекомът бе основен партньор и осигури неограничена интернет свързаност на максимална скорост. 

     

    Ежедневните наблюдения на нашите експерти показват, че откакто изкуственият интелект навлезе в ежедневието ни, има непознаване, неразбиране и дори притеснения за използването на тези инструменти. Същевременно екологичните проблеми, пред които се изправяме, постоянно се увеличават. Щастливи сме, че събитието ще се проведе в партньорство с Община Бургас, която се утвърди като център на образователните иновации в страната с особен акцент върху приложението на изкуствения интелект. Това ни дава възможност за интегриране на обучение по дигитална грамотност и екологична осведоменост в образователните програми, с които учениците и учителите да бъдат подготвени за бъдещите предизвикателства”“, коментира Рени Димова, Председател на УС на Сдружение „Център за творческо обучение“. 

     

    Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право.

    30.08.2024
Open cookie bot settings
към контакти